Op onderstaande kaart kunt u een overzicht van alle leden vinden. Een aantal van onze leden hebben een bedrijfsportret aangemaakt. Klik hieronder op de bedrijfsnaam van uw keuze.

Vertrekpunt: To:
Powered by Phoca Maps
't Donderswal - Lo-Reninge

't Donderswal - Lo-Reninge

Johan Deman baat sinds 1986 het Donderswal uit in Lo-Reninge. Hij woont al zijn hele leven op deze prachtige locatie in de Westhoek: een agrarisch gebied met waardevol karakter.

Voor zijn bedrijfsmanagement en zijn graslandbeheer ontving Johan al enkele prijzen. Hij was ook de eerste bioboer met een melkrobot.

Een gedeelte van de melk gaat naar het Hinkelspel, een ambachtelijke kaasmakerij bij Gent die van rauwe melk heerlijke goudakazen maakt.

De melkveehouderij is veruit de belangrijkste bedrijfstak, daarnaast zijn er nog enkele honderden gangbare mestvarkens.

Op de boerderij is er ook een ruime vakantiewoning waar vooral gezinnen met kinderen genieten van de dieren en het landschap.

www.donderswal.be

't Paepelandt - Bocholt

't Paepelandt - Bocholt

Johan Broekx had oorspronkelijk een heel ander beroep voor ogen, maar uiteindelijk heeft zijn passie voor de landbouw het gehaald. In 1991 nam hij het bedrijf over van zijn vader. Het bedrijf ligt in Bocholt, dat is in Noord-Limburg vlakbij de Nederlandse grens.

Naast het melkvee is er nog een belangrijke plantaardige bedrijfstak: de aardappelen. Deze teelt vormt een nuttige combinatie met de dierlijke bedrijfstak en de aardappelen zijn zeer gegeerd bij BioFresh, een belangrijke verdeler van biologische producten.

Johan heeft zich buitenshuis altijd ingezet voor de belangenbehartiging van de biologische boeren. Zijn belangrijkste engagement gaat al vele jaren naar BioMelk Vlaanderen, waarvan hij sinds de start tot de zomer 2014 de voorzitter was.

't Vier Uiterstenhof - Keiem

't Vier Uiterstenhof - Keiem

Filip en Lien namen in 1994 ‘t Vier Uitersten Hof over van de ouders van Filip. Het bedrijf ligt vlak naast de IJzer, de grote rivier in Keiem bij Diksmuide. Het Vier Uiterstenhof is een groot melkveebedrijf in een uitgestrekt graslandgebied.

Het grootste deel van de melk gaat naar het Dischhof, het bedrijf van de broer van Lien. De ouders van Lien waren pioniers in de biologische melkveehouderij en hadden ook hun eigen kaasmakerij annex hoevewinkel. Het Dischhof is nu gespecialiseerd in de productie en verkoop van kaas en boter van rauwe koemelk.

Het Vier Uitersten Hof wordt gerund door een jong gezin dat zich volledig focust op de productie van veel biokoemelk, wat voor de mooie samenwerking met (schoon)broer Dries zeer wenselijk is.

Daniel Meeusen - Kasterlee

Daniel Meeusen - Kasterlee

Daniel Meeussen baat sinds 1991 zijn bedrijf uit in Kasterlee, gelegen in de Antwerpse Kempen.

Heel bijzonder is er het runderras: de mooie blaarkoppen. De blaarkop is een dubbeldoelkoe van het vlees-melktype met iets meer nadruk op de vlees- dan op de melkproductie.

Daniel werkt verder nog voltijds buitenshuis en staat dus elke ochtend erg vroeg op om eerst nog zijn koeien te melken en te voederen.

De Dobbelhoeve - Schilde

De Dobbelhoeve - Schilde

Herman De Meutter is melkveehouder op de Dobbelhoeve, in Schilde bij Antwerpen. De Dobbelhoeve heeft een rijke geschiedenis en is op vele vlakken een pionier in de biologische landbouw.

Naast de melkveehouderij heeft De Dobbelhoeve nog de belangrijke groententeelt. De broer van Herman teelt er in volle grond een ruim gamma van groenten en ook veel aardappelen.

Door de zeer gunstige ligging nabij verstedelijkt gebied kunnen vele consumenten vier dagen per week verse groenten, fruit, kaas, vlees e. a. biologische producten kopen in de grote hoevewinkel van de Dobbelhoeve.

www.dobbelhoeve.be

De Speiboerderij - St. Lievens Esse

De Speiboerderij - St. Lievens Esse

Wim De Middeleer baat al sinds 1991 een groot landbouwbedrijf uit in Sint-Lievens-Esse, een deelgemeente van Herzele in Oost-Vlaanderen.

Door de beschikbaarheid van ruim voldoende grond kon Wim zijn melkvee al die tijd bijna volledig voeden met voeder van het eigen bedrijf. Een klein gedeelte van de melk wordt ter plaatse verwerkt en verkocht.

Om zijn bedrijf ook voor een van zijn kinderen een toekomst te geven, heeft Wim nu op dezelfde locatie een biologische geitenhouderij opgestart.

Al sinds de oprichting van BioMelk Vlaanderen is Wim de verkoper van de coöperatie. Al die tijd besteedt hij heel veel tijd aan contacten met verwerkers en aan de verkoop van de melk van de leden aan de best mogelijke prijs.

De Zwaluw - Lovendegem

De Zwaluw - Lovendegem

De Zwaluw, in Lovendegem bij Gent, wordt officieel uitgebaat door vader en zoon Dirk en Nils Mouton, maar ook hun partners en heel wat andere mensen helpen er mee.

Er is op De Zwaluw immers van alles te doen. Centraal staat het melkveebedrijf, met de koeien in een innovatieve stal. Een gedeelte van de melk wordt verwerkt tot kaas en allerlei andere zuivelproducten. Ze worden verkocht in de hoevewinkel of op de boerenmarkt of via Voedselteams.

Ruim honderd schapen grazen in verschillende Gentse natuurgebieden; ze leveren heel wat smakelijk biologisch vlees. Naast de veeteelt startte De Zwaluw enkele jaren geleden ook met groenteteelt. Zo is het aanbod voor de rechtstreekse verkoop nog veel ruimer en is er op het bedrijf een mooie kringloop van plantaardige en dierlijke productie.

www.biozwaluw.be

Green Valley - Teuven

Green Valley - Teuven

Het bedrijf van Yvette, Luc en zoon Thomas is gelegen in Teuven, midden in de prachtige Voerstreek en op het drielandenpunt tussen Luik, Aken en Maastricht.

De vele mogelijkheden die deze ligging biedt, baten ze ten volle uit voor al wie er wil van genieten.

Een leegstaande stal is omgebouwd tot drie vakantieverblijven. Ze ontvangen er zowel gezinnen als grote groepen tot 100 personen, zelfs ook bosklassen.

Uniek is de boerengolf, een 3 km lange baan over een oppervlakte van 25 ha glooiende weiden en bossen

Centraal staat echter hun melkveebedrijf, dat sinds 2014 voor 100 % biologisch werkt. Tijdens de zomer grazen de koeien dag en nacht op de mooie weiden van de Rode Bos Vallei en in de winter genieten ze van alle vrijheid en een dikke laag stro in een grote open stal.

Het gezin Hollands hecht veel belang aan het dierenwelzijn en aan de toegankelijkheid voor de vele bezoekers.

www.greenvalley.be

Het Ranke Riet - Lo-Reninge

Het Ranke Riet - Lo-Reninge

Vader en zoon Antoon en Jakob Devreese baten samen het Ranke Riet uit; hun partners Annemie en Emily werken ook nog buitenshuis.

De boerderij ligt in Lo-Reninge, in het hart van de Westhoek. Het bedrijf is vrij uitgestrekt, met gronden op drie locaties; daardoor kan alle ruwvoer maar ook het graan zelf geteeld worden.

Een gedeelte van de melk wordt geleverd aan het Hinkelspel, een ambachtelijke kaasmakerij bij Gent die van rauwe melk heerlijke goudakazen maakt.

De belangrijkste bedrijfstak is zeker de melkveehouderij, maar daarnaast worden al jarenlang tientallen schapen aangehouden. Het biolamsvlees is zeer gegeerd in de goede restaurants.

Antoon en Jakob hebben de ambitie om het bedrijf nog sterk te laten groeien en dus elk jaar nog meer melk te produceren.

Hilde Nechelput - Gooik

Hilde Nechelput - Gooik

Hilde Nechelput nam in 2009 het ouderlijke bedrijf over en is dus een jonge boerin in het landelijke Gooik, al niet zover meer van onze hoofdstad.

Recent werd een nieuwe stal gebouwd voor de dieren. De veestapel bestaat ook hier uit dubbeldoelkoeien, en dat van diverse rundveerassen.

Naast melk produceren de dieren immers ook heel wat vlees. Voor de verwerking en verkoop wordt nauw samengewerkt met een lokale biologische slager en met Voedselteams.

Johan en Frank Van Den Steen - Michelbeke

Johan en Frank Van Den Steen - Michelbeke

Het melkveebedrijf Van Den Steen ligt in Michelbeke, bij Brakel, in Zuidelijk Oost-Vlaanderen. De koeien grazen dus op de glooiende velden van de prachtige Vlaamse Ardennen.

De boerderij was heel lang een gemengd bedrijf met veeteelt en akkerbouw. Reeds voor de omschakeling naar bio werd er milieubewust geboerd. De omschakeling naar bio werd in 2006 ingezet. Toen werd de akkerbouw volledig ten dienste gesteld van de koeien. Sedert mei 2008 is het bedrijf volledig biologisch.

Koen en Annie Van Gelder - Herne

Koen en Annie Van Gelder - Herne

Koen en Annie Van Gelder baten samen een melkveebedrijf uit in Herne, diep in het Pajottenland, dicht bij de taalgrens met Wallonië.

Ze startten in 1992 en schakelden al zeven jaar later om naar de biologische teelt.

De koeien staan centraal in het bedrijf, daarnaast zijn er nog gangbare mestvarkens.

Hun drie tieners helpen steeds meer mee met het vele boerderijwerk; benieuwd of een van hen later ook echt in het bedrijf stapt.

Rozenhoven - Geetbets

Rozenhoven - Geetbets

Denny De Jong nam in 2007 het bedrijf over van zijn vader Jan in Geetbets in Brabant, vlakbij Limburg. Jan De Jong boerde oorspronkelijk in Noord-Brabant, Nederland. In 1995 kwam hij naar België en kort daarna schakelde hij het bedrijf om naar de biologische teelt.

De boerderij beschikt over heel wat grond waardoor veel koeien een grote plas melk kunnen produceren. Het jongvee wordt op het bedrijf van een collega verzorgd, om thuis nog meer ruimte te maken voor de koeien.

De ambitie van deze jonge boer is om zijn melkveebedrijf nog sterk te laten groeien.

Tievishoeve - Opglabbeek

Tievishoeve - Opglabbeek

Johan Janssen baat de Tievishoeve uit in het Opglabbeek, dichtbij Genk in de provincie Limburg. Het bedrijf nam hij over van zijn schoonouders. Zeer recent werd het omgeschakeld naar de biologische teelt.

Op de Tievishoeve vind je koeien van het Flechviehras. Dit ras staat vooral bekend om zijn sterke dieren en komt oorspronkelijk uit Zwitserland en Oostenrijk. Flechviehkoeien kunnen als dubbeldoelkoeien gebruikt worden, dus nuttig voor zowel melk- als vleesproductie.

Een gedeelte van de melk wordt ter plaatse verwerkt tot hoeveijs en wordt aangeboden in de boerderijwinkel of op het terras waar vooral fietsers graag even uitrusten.

Op de Tievishoeve kan je ook op vakantie gaan en dat in een van de twee vakantieappartementen. www.tievishoeve.be